Γύρω στους 40 και πλέον φίλους του Φυσιολάτρη συγκεντρώθηκαν την δεύτερη μέρα του Δεκεμβρίου, ημέρα δωρεάν εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για μια περιήγηση με ξενάγηση στην προσωρινή έκθεση

 “Αμέτρητες όψεις του ωραίου”, αλλά και στην έκθεση για τον αυτοκράτορα Αδριανό και το ευεργετικό για την Αθήνα έργο του.

Ο ξεναγός μας ξεκίνησε από τις αίθουσες με τα ρωμαϊκά, όπου έκανε την αναφορά του στον ευεργέτη αυτοκράτορα του 2ου αι. μ.Χ. , με βάση, κάποιες κεφαλές, προτομές και αγάλματα, όπως του αγαπημένου του Αντίνου στην αίθουσα αυτή. Σταματήσαμε επίσης για λίγο και στο σχετικό βίντεο που προβαλλόταν στον τοίχο.

Βγαίνοντας από την αίθουσα μας σχολίασε επίσης τις στολές που έχουν κατασκευάσει τα εργαστήρια του Μουσείου, με βάση τοιχογραφίες της μινωικής και μυκηναϊκής εποχής.

Έπειτα βρεθήκαμε στην κατάμεστη αίθουσα της παροδικής έκθεσης για το ωραίο και τις διάφορες εκφάνσεις του, ξεκινώντας με την αναφορά στα αρχαία ιδανικά του κάλλους, της αρμονίας, της ομορφιάς. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από τις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σταθήκαμε μαγεμένοι μπροστά στον Έφηβο του Μαραθώνα, στον Διαδούμενο, σε ανάγλυφες επιτύμβιες πλάκες, αγάλματα της Αφροδίτης και του Έρωτα, σε κοσμήματα, όμορφα διακοσμημένα αγγεία, μυρίσαμε αρώματα σύγχρονα, των οποίων η παρασκευή βασίστηκε σε αρχαίες συνταγές και αφεθήκαμε στη “λάμψη” όλων των εκθεμάτων…

Αφού περιπλανηθήκαμε και μόνοι μας στις δύο αίθουσες και τις προθήκες τους μετά το πέρας της ξενάγησης, όσο χρόνο μας απέμενε μέχρι την αναχώρησή μας, κάναμε επίσκεψη στο πωλητήριο ή και το κυλικείο του Μουσείου με θέα την αυλή, ενώ κάποιοι επέλεξαν και το καφέ στην πλατεία μπροστά στο Μουσείο.

Επιστρέψαμε στη Νίκαια πραγματικά εντυπωσιασμένοι από τα “φανταχτερά” εκθέματα της έκθεσης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, λόγω ακριβώς της μεγάλης προσέλευσης κόσμου…