Όσιος Λούκας, Δίστομο, Αντίκυρα, Κρύα Λιβαδειάς

Εντελώς γεμάτο το πούλμαν ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου, για τον Όσιο Λουκά πρώτα, όπου φτάσαμε κατά τις 10:30 π.μ. Η Μονή του Οσίου Λουκά βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ελικώνα, του βουνού των Μουσών, κάτω από την ακρόπολη του αρχαίου Στειρίου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, μαζί με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια από την ίδια περίοδο, τη Μονή Δαφνίου και τη Νέα Μονή Χίου. Ό Όσιος Λουκάς όμως είναι μεγαλύτερος και διαφέρει στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό όσιο, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη.

Διαβάστε περισσότερα: Όσιος Λούκας, Δίστομο, Αντίκυρα, Κρύα Λιβαδειάς

Στα Κύθηρα και την Ελαφόνησο

Με το πούλμαν εντελώς γεμάτο φύγαμε το πρωί της Πέμπτης, 31 Αυγούστου 2017, για Κόρινθο, Αρτεμίσιο, όπου κάναμε την πρώτη μας στάση, και, αφού περάσαμε έξω από τη Σπάρτη σταματήσαμε για λίγο στη Σκάλα Λακωνίας, έχοντας ως στόχο να πάρουμε τα πλοίο για τα Κύθηρα στις 2 το μεσημέρι από τη Νεάπολη Βοιών.

Και πράγματι στις δύο και κάτι πραγματοποιούσαμε το ταξίδι μας στο νησί της Αφροδίτης, της καρδιάς και των ονείρων...Φτάσαμε μετά από 1 ¼ h στο Διακόφτι, το λιμάνι του νησιού, με το σήμα κατατεθέν του από το 2000, το περίφημο “ναυάγιο των Κυθήρων” στο Μακρόνησο και  τη γέφυρα που το ενώνει με το υπόλοιπο νησί. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και ωραιότερα ναυάγια που υπάρχουν στην Ελλάδα για κατάδυση. Δεξιά μας η μικρή αλλά όμορφη παραλία με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, πιο πέρα ο οικισμός με λίγα μαγαζάκια, καταλύματα και 2-3 καφενεδάκια –ταβερνάκια κοντά στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα: Στα Κύθηρα και την Ελαφόνησο

Τετραήμερη εκδρομή στην Κρήτη

Τον δεκαπενταύγουστο κάναμε μια υπέροχη τετραήμερη εκδρομή στην όμορφη Κρήτη. Παρασκευή, βράδυ στις 21:00, 11 Αυγούστου  2017, ξεκινήσαμε για το υπέροχο νησί της Κρήτης με το  πλοίο BLUE GALAXY  και φτάσαμε στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου  στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά. Μια μικρή στάση για καφέ ή καμιά τυρόπιττα  και ύστερα φύγαμε για το κέντρο των Χανίων, όπου παραλάβαμε ακόμα τρεις φίλους μας. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο οροπέδιο του Ομαλού, από όπου ξεκινάει το φαράγγι της Σαμαριάς. Στο πάρκινγκ  αλλά και στον χώρο πληροφόρησης για το φαράγγι έφταναν συνέχεια πούλμαν με πεζοπόρους. Πάρα πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Κρήτη, για να ζήσουν αυτή την ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εμπειρία της διάβασης του φαραγγιού . Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι ανοικτός στους επισκέπτες από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου και  είναι το δεύτερο φαράγγι της Ευρώπης σε μήκος μετά το  Βερντόν στη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα: Τετραήμερη εκδρομή στην Κρήτη

Επίδαυρος, Ναύπλιο, Ασίνη, Τολό

Το Σάββατο, 5 Αυγούστου, στις 7:15 από τη Νίκαια και στις 7:30 από το μετρό του Αιγάλεω αναχωρούσαμε για το Λυγουριό Επιδαύρου και το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας. Εκεί παραμείναμε γύρω στη μία ώρα, ξεναγούμενοι και περιηγούμενοι τις διάφορες αίθουσες με τις συλλογές οστράκων, εντόμων, πέτρινων εργαλείων, την τεράστια ποικιλία ορυκτών κρυστάλλων, χάρτες, πίνακες, πόστερ, αλλά κυρίως με τις ιδιαίτερα ολοκληρωμένες συλλογές αμμωνιτών της περιοχής Ασκληπιείου, για τις οποίες, εξάλλου, φημίζεται το μουσείο αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: Επίδαυρος, Ναύπλιο, Ασίνη, Τολό

Όλυμπος-Ενιπέας 2017

Για 7η φορά από το 2010, πάνω από 40 άτομα πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την ανάβαση στον ξακουσμένο Όλυμπο, το ιερό βουνό των αρχαίων Ελλήνων, όπου κατά τη μυθολογία κατοικούσαν οι Δώδεκα Θεοί τους. Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας το μεσημέρι της Παρασκευής, 28 Ιουλίου, από τη Νίκαια και κάνοντας μια μικρή στάση κοντά στη Λαμία,  για να πάρουμε τους φίλους μας από το Καρπενήσι  συνεχίσαμε για τα Τέμπη  και περνώντας για πρώτη φορά από την καινούργια σήραγγα των Τεμπών φτάσαμε στο Λιτόχωρο. Αργά το απόγευμα μας περίμεναν στο πρώτο  καταφύγιο του Ολύμπου, στον Σταυρό, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου πάνω από το Λιτόχωρο. Το καταφύγιο αυτό του Ολύμπου «Δημ. Μπουντόλας» είναι χτισμένο σε υψόμετρο 944 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 30-40  επισκέπτες. Έχει καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Πιερίας και προς τη θάλασσα και στο βάθος διακρίνονται τα πόδια της Χαλκιδικής. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα κρεβάτια, στα ράντζα, στους καναπέδες, ακόμα και κάτω στο δάπεδο σε στρώματα, δειπνήσαμε και, λίγο πριν πάμε για ύπνο, παρατηρήσαμε τον υπέροχο ουρανό του Ολύμπου με τα χιλιάδες αστέρια του. Είδαμε νωρίς τους δυο μεγάλους και φωτεινούς πλανήτες, τον Δία και τον Κρόνο,  καθώς και τους γνωστότερους αστερισμούς και αστέρια, τη μικρή και μεγάλη Άρκτο , τον Πολικό αστέρα που μας δείχνει πάντα το Βορρά, την Κασσιόπη, τον Βέγα , τον Αρκτούρο και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα: Όλυμπος-Ενιπέας 2017