Σέρρες, Δράμα, Βουλγαρία, Πέλλα, Πόζαρ

Φύγαμε με δυο πούλμαν το πρωί της Τετάρτης, 3 Ιανουαρίου, για μια στάση στη Λαμία πρώτα και για παραλία Πλαταμώνα έπειτα, όπου και παραθέσαμε το σύνηθες κρύο γεύμα, προσφορά του Φυσιολάτρη. Περάσαμε τους 4 ποταμούς Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιό και Γαλλικό, τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και μπήκαμε στον νομό Σερρών. Πήραμε τον δρόμο για τη λίμνη Κερκίνη, που ήταν και ο βασικός στόχος μας για την πρώτη μέρα, ακολουθώντας τη δυτική πλευρά της ως το χωριό Κερκίνη. Στον δρόμο μας συναντήσαμε τα περίφημα βουβάλια να βόσκουν, πολλούς αργυροπελεκάνους και άλλα είδη πουλιών μέσα στη λίμνη, το φράγμα, ψαράδες, πλάβες στο λιμανάκι του Λιθότοπου κι ένα όμορφο περιβάλλον στις όχθες της.

Διαβάστε περισσότερα: Σέρρες, Δράμα, Βουλγαρία, Πέλλα, Πόζαρ

Κυπαρίσσι–Αγ.Κυριακή-Άκρες-Πολιτικά (Εύβοια)

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε από τη Νίκαια στις 7.15  και μετά από την παραλαβή αρκετών φίλων μας από το μετρό Αιγάλεω πήραμε την Εθνική οδό και στρίψαμε  για Χαλκίδα. Περάσαμε την καλωδιακή γέφυρα της Χαλκίδας και φτάσαμε στη Ν. Αρτάκη, όπου   κάναμε μια σύντομη στάση, για καφέ ή κάποια τυρόπιτα. Ύστερα συνεχίσαμε τον δρόμο  για τη Βόρεια Εύβοια, προς τον Άγιο και το Προκόπι. Λίγα χιλιόμετρα πριν αρχίσουν οι ανηφόρες του Αγίου στρίψαμε δεξιά για το χωριό  Κυπαρίσσι.

Το Κυπαρίσσι, είναι ένα μικρό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων περίπου στους πρόποδες του Τελέθριου όρους, περιτριγυρισμένο από δάσος με πεύκα. Ακούγοντας το όνομά του στον νου μας έρχεται το δέντρο κυπαρίσσι, από το οποίο και προέρχεται. Το χωριό Κυπαρίσσι πήρε το όνομά του από ένα θεόρατο κυπαρίσσι φυτεμένο στη σημερινή θέση Άγιος Γεώργιος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετά από μεγάλο σεισμό που έγινε το 1894, κάτοικοι από κοντινό οικισμό που καταστράφηκε, ήρθαν εδώ και έφτιαξαν τα σπίτια τους. Σήμερα οι κάτοικοί του έχουν ως κύρια ασχολία την καλλιέργεια των χωραφιών, την κτηνοτροφία, αλλά και την υλοτομία στο πλούσιο δάσος της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα: Κυπαρίσσι–Αγ.Κυριακή-Άκρες-Πολιτικά (Εύβοια)

Επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου

Στις 11 το πρωί της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, μιας όμορφης και λαμπερής μέρας,  ξεκινήσαμε από Νίκαια, στις 11:15 παραλαμβάναμε κι άλλους φίλους από το μετρό του Αιγάλεω, ενώ  αρκετοί ήταν κι αυτοί που μας ανέμεναν στην είσοδο της Μονής Δαφνίου, του πολύ σημαντικού αυτού βυζαντινού μνημείου, που το έχουμε δίπλα μας και, όπως πολλοί ομολόγησαν, το προσπερνούσαμε τόσον καιρό. Κάποιοι ήξεραν ότι για μεγάλο διάστημα μετά τον σεισμό του 1999 είχε μείνει κλειστό για αναστηλώσεις και διορθώσεις, ενώ μόλις τα δυο τελευταία χρόνια άρχισε να δέχεται επισκέπτες μόνο Τρίτη και Πέμπτη και μάλιστα δωρεάν-ακόμα τουλάχιστον...

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου

Διήμερη εκδρομή στην Καρδίτσα

Ξεκινήσαμε με δύο πούλμαν σχεδόν γεμάτα από Νίκαια και Αιγάλεω για Λαμία, όπου και κάναμε μια στάση για καφεδάκι, τουαλέτα και ξεμούδιασμα. Ο καιρός προοιωνιζόταν καλός και αποδείχτηκε τέτοιος σε όλο σχεδόν το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων...

Κατά τις 12 και κάτι ήμαστε ήδη μέσα στην Καρδίτσα, την πόλη που μπορεί να μην έχει την ανάπτυξη και τον τουρισμό των άλλων τριών πρωτευουσών της Θεσσαλίας, αλλά που φημίζεται για την πολύ καλή ρυμοτομία της, τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Πολλές οι εκδοχές για την ετυμολογία της λέξης “Καρδίτσα”, αλλά μοιάζει να επικρατεί αυτή που θέλει να προέρχεται από τη σλαβική λέξη grad, που σημαίνει “πόλη” ή “κάστρο”.

Διαβάστε περισσότερα: Διήμερη εκδρομή στην Καρδίτσα

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, ξεκινήσαμε στις 11.30 π.μ. από τη Νίκαια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, τη μέρα αυτή, πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη, που τα περισσότερα Μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η ξεναγός μας ανέμενε στα σκαλιά του Μουσείου και η ξενάγηση ξεκίνησε, αφού πήραμε τα μηδενικά εισιτήρια, από τον χώρο υποδοχής, όπου υπάρχει ένας μεγάλος χάρτης, απαραίτητος για την κατανόηση της τοπογραφίας του αρχαίου Πειραιά και την προέλευση των ευρημάτων του Μουσείου.

Διαβάστε περισσότερα: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά