Γύρω στους 40 και πλέον φίλοι του Φυσιολάτρη συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ημέρα δωρεάν εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για μια περιήγηση με ξενάγηση στις αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

Στην αυλή του Μουσείου συναντηθήκαμε με την ξεναγό μας, με την οποία, αφού μας είπε λίγα λόγια και για το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, που φιλοξενούσε παλαιότερα τα εκθέματα του Βυζ. Μουσείου, περάσαμε τον έλεγχο των εισιτηρίων και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας.

Γλυπτά από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, αρχιτεκτονικά μέλη από τους πρώτους ναούς, αγγεία, ευλογίες, λυχνάρια, αντικείμενα τελετουργικά αλλά και καθημερινής οικιακής χρήσης, εικόνες, αγιογραφίες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά καθώς και άλλα εκθέματα χρονολογούμενα σε όλους τους αιώνες μέχρι την Άλωση της Πόλης αλλά και μετά από αυτήν ως και τα πρόσφατα σχεδόν χρόνια παρέλασαν μπροστά από τα μάτια μας, κερδίζοντας τον θαυμασμό μας τα περισσότερα, αφήνοντάς μας πολλές εντυπώσεις όλα, μια και διαπιστώναμε οι περισσότεροι ότι δεν είχαμε εκτιμήσει ως τώρα την αξία τους.

Αφού τελειώσαμε την περιήγησή μας σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου, μετά από μιάμιση περίπου ώρα, είχαμε το περιθώριο να επισκεφθούμε ακόμα και την πραγματικά εντυπωσιακή και μοναδική έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο και την αποκατάστασή του από το Ε.Μ.Π. , αλλά και να καθίσουμε στο υπέροχο κυλικείο για ένα καφεδάκι ή κάποιο σνακ, γλύκισμα έξω στον αύλειο χώρο μάλιστα, εφόσον ο καιρός ήταν υπέροχος. Εκεί μπορέσαμε να δούμε και μια προσωρινή έκθεση γλυπτών.

Στην κανονισμένη ώρα αναχωρήσαμε για τη Νίκαια, έχοντας κερδίσει πάρα πολλά από την επίσκεψή μας στο σχεδόν παρεξηγημένο αυτό Μουσείο της πόλης μας…