Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη” Ντίνος Κατσαφάνας”, 30 Μαρτίου 2018

Με μια ομάδα από 15 φίλους του “ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ” επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη και ξεναγηθήκαμε από τη Μαρία Πούλου, Ιστορικό Τέχνης στην περιοδική έκθεση ” Μιχάλης Νικολινάκος Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και οι παράλληλες διαδρομές”.

Μέσα από τη ζωντανή και γλαφυρή παρουσίαση του έργου του Μιχάλη Νικολινάκου από τη Μαρία αποκτήσαμε μια πολύ σαφέστερη εικόνα για το πολύπλευρο ταλέντο του ανθρώπου αυτού που όλοι γνωρίζαμε μέχρι τώρα ως ηθοποιό, κατά βάση, και που η Νίκαια τον θεωρεί δικό της, μια και έζησε σ΄αυτήν 30 χρόνια και έδειξε συνεχές ενδιαφέρον για τους Νικαιώτες, τα προβλήματά τους και κάθε είδους πολιτιστικά συμβάντα που λάμβαναν χώρα στον δήμο μας ... Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το σκίτσο, τη γελοιογραφία, την εικονογράφηση, τη γραφιστική, τη διακόσμηση, τον σχεδιασμό μνημείων και τη σκηνογραφία, πέρα από την υποκριτική. Το ζωγραφικό έργο του κρίθηκε "εξπρεσιονιστικό", με καθαρό όμως προσωπικό τόνο.

Πρωταγωνίστησε σε 35 ταινίες, ελληνικές και ξένες, και οι ρόλοι δίπλα στη Συνοδινού και τη Λαμπέτη είναι αυτοί που ξεχώρισαν. Γεννήθηκε το 1923 στα Άλυκα Λακωνίας και πέθανε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου του 1994.Από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.

Μετά το 1946 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Ο Μιχάλης Νικολινάκος ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

 Υπήρξε επίσης πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος, με συνεργασίες σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Με την επίσκεψή μας προσπαθήσαμε κι εμείς να τιμήσουμε την προσφορά του “Νικαιώτη” καλλλιτέχνη …

Σας συμβουλεύουμε να μην χάσετε την έκθεση αυτή!

Διαρκεί ως τις 31 Μαΐου 2018

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη, 27 Απριλίου 2018

Συγκεντρωθήκαμε 25 φίλοι του “ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ” για την περιήγηση στο Μουσείο και την ξενάγηση από τον Αλέξανδρο Στεφανίδη. Παρακολουθήσαμε πρώτα με ενδιαφέρον την εισαγωγή του Αλέξανδρου σχετικά με τον Β. Παγκ Πόλεμο, στην Ελλάδα ειδικά, και με την Αντίσταση κατά των κατακτητών. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρξε στο βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια, όπου ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Έπειτα, ξεναγηθήκαμε με πολύ παραστατικό τρόπο στα εκθέματα του επάνω ορόφου και του ισογείου με την ιδιαίτερη αναφορά στη Μάχη της Κοκκινιάς, 4-8 Μαρτίου 1944. στο Μπλόκο του Αυγούστου του ίδιου έτους, στη συμβολή της γυναίκας και του κλήρου στον αγώνα κατά του κατακτητή, το στρατιωτικό υλικό, τις εφημερίδες, τα γράμματα των έγκλειστων σε στρατόπεδα, τις φωτογραφίες ηγετικών στελεχών της Αντίστασης, την ξεχωριστή γωνιά του Μουσείου με τις κούκλες από “ το κουκλοθέατρο του βουνού ” και πολλά άλλα... Επιτελέσαμε το χρέος μας, χρέος κάθε Νικαιώτη και όχι μόνο, με την επίσκεψή μας αυτή, απέναντι στην πόλη μας, που επέδειξε έντονη αντιστασιακή δράση την περίοδο της Γερμ. Κατοχής και πλήρωσε με φοβερά αντίποινα βαρύ φόρο αίματος,  και αποχωρήσαμε συγκινημένοι πραγματικά από όσα ακούσαμε και είδαμε στο δίωρο αυτό. Ευχαριστούμε όλους όσοι παρευρέθηκαν, τα μέλη του Δ.Σ., επίσης, που ήταν παρόντα, σ΄αυτές τις δύο εκδηλώσεις του Ομίλου “Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ” Νίκαιας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στον καλό μας φίλο Κυριάκο Νικολαΐδη, που ήταν παρών και στις δύο αυτές επισκέψεις και τις κάλυψε φωτογραφικά. Είναι αυτός ο καλός άνθρωπος που βλέπετε πίσω από το τρίποδο να τραβάει και βίντεο...